De 5 essentiële klimspullen om te beginnen met klimmen

De 5 essentiële klimspullen om te beginnen met klimmen

Welke klimspullen heb je nodig om te beginnen met klimmen?

Om te beginnen met klimmen heb je vijf dingen nodig: een klimgordel, klimschoenen, een karabiner, een zekerapparaat en een pofzak met pof. Deze klimspullen kan je zowel in de hal als in de rotsen gebruiken. Ideaal dus als je een beginner bent en zowel binnen als buiten wil gaan klimmen.

 

Klimgordel

De klimgordel is het meest essentiële veiligheidsmiddel. Hiermee kan je jezelf namelijk bevestigen aan het touw. Kies een klimgordel die fijn zit. Als je in de hal gaat klimmen is het gewicht een stuk minder belangrijk dan als je bijvoorbeeld gaat toerskiën. Wij bieden een ruim assortiment klimgordels aan voor zowel mannen als vrouwen voor verschillende doeleinden. 

 

Klimschoenen

Klimschoenen zijn geen gewone sportschoenen. Klimschoenen zijn speciaal ontwikkeld dat het veel grip biedt op de meeste kleine treetjes. Hierdoor verklein je de kans dat je wegglijdt en dus de kans op vallen ook sterk afneemt. Klimschoenen zijn er in vele varianten, daarom is het goed om te weten wat de voor- en nadelen van diverse klimschoenen zijn en welke schoen dus uiteindelijk bij jouw klimstijl en niveau past. In onze andere blog leggen we de verschillen uit tussen diverse klimschoenen. 

 

Karabiners

Als je een klimgordel en klimschoenen hebt zou je in principe kunnen gaan klimmen. Je kan je immers met achtknoop in het touw inbinden aan je gordel. Echter, vele indoor klimhallen verplichten het je om je in te binden met een karabiner, een zogenaamde safebiner. Dit is een karabiner met een dubbele beveiliging, zodat deze niet zomaar open kan gaan tijdens het klimmen. 

 

Daarnaast doe je klimmen natuurlijk niet alleen en dien je ook je partner te kunnen zekeren. Om je zekerapparaat te kunnen gebruiken heb je ook een karabiner nodig. Daarmee bevestig je het zekerapparaat aan je gordel. Hiervoor wordt aangeraden ook een safebiner te gebruiken. Kies daarom bij de aanschaf van een karabiner voor een safebiner. 

 

Zekerapparaten

Een zekerapparaat heb je absoluut nodig als je begint met klimmen. Het wordt gebruikt voor het zekeren van de andere persoon en dus dat hij/zij niet op de grond valt. Wellicht kan je deze in het begin lenen van de klimhal of van je klimmaatjes, maar het is fijn om er zelf ook een te hebben. 

 

Zekerapparaten zijn er in vele diverse soorten en zijn onder te delen in twee hoofdcategorieën: de handmatige en semi-handmatige. Handmatige zekerapparaten zijn bijvoorbeeld ATC’s en semi-handmatige zekerapparaten zijn bijvoorbeeld GriGri’s. Over welk type zekerapparaat het veiligste is voor beginners zijn de meningen over verdeeld. Wat in ieder geval voorop staat is dat je je goed moet eigen maken hoe een zekerapparaat werkt voordat je hem gaat gebruiken! 

 

Pofzak met pof

Misschien ken je het wel, het witte magnesium wat in de gymnastiek wordt gebruikt, vooral bij de ringen en de rekstok. Het zorgt ervoor dat je meer grip krijgt doordat het zweet opneemt van de handen. Dit voorkomt dat je gaat glijden van de klimgrepen, wat vooral tijdens spannende en zware routes snel kan gebeuren. Daarom dragen klimmers tijdens het klimmen een pofzak om hun middel met pof erin. Tijdens het klimmen kan je dan eenvoudig pof pakken waardoor je je grip op de grepen vergroot. Ook wij bij kliminfo.nl bieden een ruim assortiment pofzakken aan. 

 

Bij Kliminfo bieden we ook volledige klimsets aan. Zie ook de producten aan de zijkant.