Verstopte darmen tijdens de vakantie

Verstopte darmen tijdens de vakantie

Ga je na een jaar hard werken eindelijk op vakantie, krijg je last van verstopte darmen! Dit klinkt misschien dramatisch en wat humoristisch, maar voor veel vakantiegangers is het helaas werkelijkheid. Maar hoe komt het nou dat veel mensen uitgerekend tijdens de vakantie, wat juist een relaxte periode zou moeten zijn, een verstoorde stoelgang krijgen? En hoe kunnen ze de stoelgang weer stimuleren? Daarop gaan we in dit artikel verder in.

 

Wat zijn de oorzaken van de verstopte darmen?

Er zijn tal van oorzaken die voor een moeilijke stoelgang kunnen zorgen. In dit artikel beperken we ons tot een aantal van de belangrijkste oorzaken die voor de verstopping kunnen zorgen.

Stress

Allereerst is stress een belangrijke factor die verstopping van de darmen kan veroorzaken. Het klinkt wat vreemd om stress en vakantie aan elkaar te koppelen. Toch is al vaak gebleken dat vakantie, en dan met name de voorbereiding, veel stress kan opleveren. Bij stress heb je de neiging om te verkrampen. Daardoor kan je ontlasting minder soepel door je darmen bewegen en doordat het langer in je darmen blijft, droogt het uit en kun je een nog moeilijkere stoelgang krijgen.

Voeding

Tijdens vakanties verandert ons voedingspatroon meestal. Ga je bijvoorbeeld naar Frankrijk op vakantie? Dan is de kans groot dat je veel stokbrood en croissantjes gaat eten. Dergelijke broodjes zijn natuurlijk heerlijk, maar bevatte weinig vezels. En laten vezels nu net een belangrijk vereiste voor een goede stoelgang zijn. Dat tekort aan vezels treed ook vaak op als je bijvoorbeeld naar Italië op vakantie gaat en veel pasta’s en pizza eet. Net zoals bij de Franse broodjes, geldt hier dat er weinig vezels in dergelijke voeding zit.

Nu is het natuurlijk niet ons doel om af te raden om het eten uit Frankrijk en Italië niet te eten. Sterker nog: tijdens je vakantie moet je er lekker van genieten! Waar het om gaat, is dat je er alert op bent dat je naast vezelarme voeding ook voldoende vezelrijke voeding consumeert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zilvervliesrijst en vezelrijke groenten zoals broccoli, peulvruchten en zoete aardappelen.

Water

Naast vezelrijke voeding is het ook belangrijk dat je voldoende water drinkt. Vezelrijke voeding absorbeert water, waardoor je ontlasting vochtig wordt en je er gemakkelijker vanaf kunt komen. Drink je te weinig? Dan krijg je drogere ontlasting, dat problemen voor de stoelgang kan opleveren.

Lichaamsbeweging

Hoewel we tijdens vakantie vaak wel een aantal uitstapjes maken, hebben we ook de gewoonte om urenlang in onze luie stoel of op het strand te liggen. Weinig lichaamsbeweging kan bijdragen aan het veroorzaken van een verstopping in je darmen. Loop daarom geregeld even rond of neem een verfrissende duik in de zee of het zwembad.

Een vreemde omgeving

De laatste oorzaak die we bespreken, is de vreemde omgeving waarin je tijdens je vakantie verblijft. Een onbekende omgeving kan bijdragen aan het veroorzaken van een verstopping van de darmen, doordat je je (onbewust) niet 100% op je gemak voelt. Dat kan voor spanning zorgen en de stoelgang belemmeren. Zeker als je op een vreemde wc zit.

Sterker nog: op sommige campings zijn de wc’s alleen met schotten en een deur van elkaar gescheiden. Daardoor hoor je letterlijk iedereen voorbij lopen en degene naast je zijn behoefte doen. Sommige mensen voelen zich dan niet meer ontspannen en kunnen daardoor hun behoefte niet goed kwijt. Lees dit artikel maar eens: Zit ik weer uren op een vreemde wc, zonder dat het iets opschiet.

Besef echter dat we allemaal mensen zijn en dat het heel normaal is om naar de wc te gaan. Kun je die gedachte echt niet uit je hoofd krijgen en heb je al van alles geprobeerd? Let er dan op dat als je een vakantie boekt dat je een accommodatie kiest die toiletvoorzieningen heeft waar je zonder dat je gestoord wordt naar de wc kunt gaan.

Loopt niet onnodig met verstopte darmen rond

Verstopping van de darmen kan heel vervelend zijn. Zeker tijdens de vakantie wil je hier eigenlijk niet geconfronteerd mee worden. Wanneer je al van alles hebt geprobeerd om van de verstopping af te komen, maar je last blijft houden, schroom dan zeker niet om je huisarts om advies te vragen.